Rosendaalsestraat \ Sonsbeeksingel – 12 juni 2012

1. Jennifer maakt een foto, met op de achtergrond het talud bij Velperpoortstation en een van de enorme posters van het Modekwartier. (foto door Max)

Ontmoeting met Jennifer (9 jaar) en Ellen (6 jaar) – de twee  dochters van de eigenaars van de snackbar op de hoek van de Rosendaalsestraat en de Sonsbeeksingel, pal tegenover Velperpoortstation. De snackbar bevindt zich op de ene hoek van een huizenblok aan de Sonsbeeksingel, het Kinderatelier is op de andere hoek. Ik ken de eigenaars en zie hun kinderen vaak buiten spelen en op de stoep tekenen met krijt. Dit is een drukke hoek van Klarendal: Samen met de Hommelsepoort vormt de fietstunnel onder het Velperpoort station de doorgang tussen de binnenstad en Klarendal. Er komen veel fietsers en brommers langs, die vanuit de stad via de fietstunnel naar de Geitenkamp en de andere wijken achter Klarendal gaan. De meisjes hebben geleerd om rekening met het drukke verkeer te houden. Velperpoort vormt ook een toegang tot het Modekwartier – dat wordt duidelijk gemaakt door enorme posters en door wegbewijzering. Naast de snackbar is het posttheater\in het KAB gebouw, waar ondermeer het tv programma De Lama’s werd opgenomen. Het spoor is overduidelijk de grens tussen stadskern en omliggende woonwijken.De snackbar vormt een bruisende ontmoetingsplek voor buurtbewoners en voorbijgangers. Omdat de meisjes vaak buiten voor de snackbar spelen, zijn ze een onderdeel van dat bruisend leven.

We maken een wandeling langs de plekken waar ze vaak spelen – en maken er foto’s. De route gaat langs de Rosendaalsestraat, de Sonsbeeksingel, de Paulstraat, de Putstraat, en via de Catharijnestraat weer naar de snackbar. In vier huizen op de route wonen kinderen waar ze vaak mee spelen. De meisjes genieten erg van het fotograferen en Jennifer maakt uit zichzelf ook een paar tekeningen – van de buurt en zelfs van de foto-activiteit zelf.

2. Zitje voor de snackbar op de hoek van de Rosendaalsestraat en de Sonsbeeksingel, pal tegenover Velperpoortstation. Jennifer (9) en Ellen (6) zitten aan een tafeltje huiswerken te maken en te tekenen. Ik leg ze uit wat we kunnen gaan doen en of ze foto’s willen maken van de plekken waar ze graag spelen. Dat wilden ze zeker. Een vriendin van het gezin, die door de kinderen “oma” wordt genoemd, gaat met ons mee. (foto door Max)

3. Eerst maakt Jennifer foto’s rondom de snackbar. (foto door Max)

4. Foto door Jennifer van de spoorweg, waar net een trein voorbijkomt. Hier begint de Sonsbeeksingel. 

5. Jennifer maakt een foto, terwijl Ellen meekijkt. (foto door Max)

6. Ellen poseert op de stoep voor de snackbar. Foto door Jennifer gemaakt.

7. Jennifer geeft Ellen uitleg voor het gebruik van de camera. (foto door Max)

8. Foto door Ellen van het kantoorgebouw waar omheen ze vaak spelen. Hiervan gaan we binnenkort nog een fotoverslag maken.

9. Met Ellen en Jennifer op de step maken we een rondje door de buurt, langs plekken waar ze graag spelen. Eerst gaan we de hoek om de Sonsbeeksingel in. (foto door Max)

10. Door Jennifer gemaakte tekening van haarzelf en Ellen op de step. Klarendal kent aardige hoogteverschillen, zeker voor Nederlandse begrippen – dat zie je ook in deze tekening van Jennifer, die ik als cadeau meekreeg.

11. In de Paulstraat komen ze vaak en ook hier weten ze goed op het verkeer te letten – het is een woonerf en er is weinig autoverkeer. In de buurt van de Putstraat wonen veel oranjefans. De volgende avond zal de EK wedstrijd Nederland-Duistland worden gespeeld. (foto door Max)

12. Tekening van Jennifer van de activiteit.

13. Jennifer poseert op een metalen hek bij de ingang van een woning. Ze spelen vaak op deze plek. zie foto 14.

14. Portret van Jennifer door Ellen gemaakt. (foto door Max)

15. De lol van het fotograferen: Ellen maakt een foto van man die in zijn auto aan het wachten is.  (foto door Max)

16. De man in de auto zwaait naar Ellen die een foto van hem maakt. zie foto 15.

17. De lol van het fotograferen: Dit hondje is vaak op straat aan te treffen en wordt door Ellen vereeuwigd.

18. Foto door Ellen gemaakt van een hondje dat vaak op straat rondscharrelt. zie foto 17.

19. De lol van het fotograferen: Ellen maakt een foto van een nietsvermoedende bromfietser en peilt vervolgens zijn reactie. De middelste foto is door Ellen gemaakt, de andere twee door Max.

20. Ellen krijgt de smaak van het fotograferen te pakken. Hier neemt ze een foto van een trap die leidt naar een woning.(foto door Max) zie foto 21.

21. Foto door Ellen gemaakt van een trap die naar een woning in de Paulstraat leidt. zie foto 20.

22. De lol van het fotograferen: Negen foto’s door Ellen gemaakt – misschien zijn de foto’s niet zo bedoeld door Ellen, maar toch kan je de foto’s mooi vinden zoals ze zijn: de serie laat de kleuren van de omgeving zien.

23. In de Putstraat poseert Jennifer voor Ellen. (foto door Max) Zie foto 24.

24. Jennifer door Ellen gefotografeerd. Zie  foto 23.

25. Foto door Ellen van de Putstraat. Op de hoek van de Putstraat en de Paulstraat wordt op dit moment een appartementencomplex gebouwd.

26. In de Catharijnestraat bellen Ellen en Jennifer bij een van hun vrienden in de buurt aan, maar deze is niet thuis. (foto door Max)

27. In de Catharijnestraat stept Jennifer heuvelafwaarts, richting de snackbar. (foto door Max)

28. Terug bij het zitje voor de snackbar: Aan enkele mensen, waaronder ik, “oma” en een andere vriendin van het gezin, worden door de moeder van de meisjes oesters aangeboden. Die zijn de dag ervoor in Zierikzee door het gezin gevangen. Het is een gezellige drukte rondom het zitje – voorbijgangers en klanten blijven hangen voor een praatje, een groep mannen praat druk over de EK, de moeder laat een krantenartikel over de snackbar zien dat vandaag in de krant is afgedrukt. De “oma” zegt dat ze vrijwilliger wil zijn bij het Mobiel Kinderatelier. (foto door Max)

29 en 30.  Jennifer maakt met krijt een tekening van de zee, met een orka en anderen zeedieren. Al jarenlang zie ik krijttekeningen op de stoep bij de snackbar en ik heb er meerdere keren foto’s van gemaakt. (foto door Max)

31. Foto van het Velperpoortstation door Jennifer gemaakt – ook op deze plek hangt een grote poster van het Modekwartier.

32. Uit zichzelf tekent Jennifer het station na, terwijl ze aan een tafeltje voor de snackbar zit. (foto door Max)

33. Jennifer houdt haar tekening omhoog. (foto door Max)

34. Jennifer’s tekening van hetVelperpoortstaiton. (uitvergroting van foto 33)

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s